Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τελική Εξέταση

Στην τελική εξέταση μπορείτε να έχετε μαζί σας μια κόλλα Α4 με σημειώσεις. Στην κορυφή της κόλλας αυτής θα πρέπει να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα και με μελάνι το όνομά σας.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Αποκομιδή Σκυβάλων

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκομιδή σκυβάλων μπορείτε να βρείτε:


Στην επίσημη ιστοσελίδα της JAVA.

Στο σχετικό λήμμα της Wikipedia.

Ανακοίνωση Ενδιάμεσης εξέτασης

Η ενδιάμεση εξέταση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου, στην ώρα και στην αίθουσα του μαθήματος.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

LOGICOMIX


Ένα κόμικ που περιγράφει την ιστορία της λογικής μέσα από την προσωπική ιστορία του Bertrand Russell. Συγγραφείς οι Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτο και Annie Di Donna.


Από την ιστοσελίδα του βιβλίου ακολουθεί μια περιγραφή του:


"Μια ιστορία μέσα σε μια άλλη. Ένα μυθιστόρημα με μορφή κόμικ. Ένα δοκίμιο που χωρά σ’ ένα παραμύθι.

Ακολουθώντας τα ίχνη των Θεμελιωτών της Λογικής, μια παρέα στη σύγχρονη Αθήνα αναθέτει στον Μπέρτραντ Ράσελ το ρόλο του οδηγού, αφήνοντάς τον να μας ξεναγήσει σε μια εποχή που σημάδεψε την ιστορία της επιστήμης - και όχι μόνο.

Με φόντο τον πόλεμο και τον παραλογισμό του, η δύναμη των ιδεών και, κυρίως, των προσώπων πίσω απ’ αυτές, κινεί τα νήματα σε μια ιστορία όπου η «τρέλα για τη λογική» τείνει στο άπειρο. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, κεντρικός ήρωας, παίρνει το λόγο και μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο όπου η παράνοια καραδοκεί σε κάθε γωνία. Από τα παιδικά του χρόνια και την εποχή της ενηλικίωσης μέχρι το επιστημονικό έργο και τη διασταύρωσή του με θρύλους της επιστήμης, η ιστορία της Λογικής ξεδιπλώνεται σαν μια σειρά από παράδοξα.

Οι ιδεολογικές ζυμώσεις, η πνευματική εξουθένωση, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, η ματαίωση μπροστά στο αδιέξοδο, η επιθυμία για αναγνώριση και πάνω απ’ όλα το πάθος για την απόλυτη γνώση χρωματίζουν τους χαρακτήρες του βιβλίου, δίνοντας ζωή σε ήρωες όπως ο Φρέγκε, ο Χίλμπερτ, ο Πουανκαρέ, ο Βίτγκεντσταϊν, ο Γκέντελ και ο Τούρινγκ. Εμπνευσμένοι συμβολισμοί φέρνουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, ρίχνοντας φως στον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα.

Το Logicomix είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των ιδεών. Μια βουτιά στα ανθρώπινα πάθη. Μια «τραγωδία των ηρώων της λογικής» που προσπάθησαν να χωρέσουν ολόκληρη τη ζωή σε μια εξίσωση."



Στην ιστοσελίδα του βιβλίου θα βρείτε και το Σημειωματάριο του Logicomi, μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση βασικών εννοιών με τις οποίες ασχολούνται οι συγγραφείς στην ιστορία που ξετυλίγεται στο Logicomix. Στο λήμμα "Αλγόριθμος" γράφουν: "Μία συστηματική διαδικασία, καθορισμένη βήμα προς βήμα από απολύτως σαφείς κανόνες, που ξεκινά από μια ορισμένη κατάσταση και καταλήγει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν και ο όρος προέρχεται από τα μαθηματικά, όπου κυρίως χρησιμοποιείται, αλγόριθμος κάλλιστα μπορεί να είναι μια μαγειρική συνταγή, ή οι οδηγίες για να βρούμε κάποια διεύθυνση. Απλός μαθηματικός αλγόριθμος είναι, για παράδειγμα, η μέθοδος που μαθαίνουμε στο δημοτικό για την πρόσθεση δύο ακεραίων: «Γράψτε τους αριθμούς τον ένα κάτω από τον άλλον, ευθυγραμμισμένους δεξιά. Στην αρχή προσθέστε την άκρη δεξιά στήλη, και αν το αποτέλεσμα είναι μονοψήφιο, γράψτε το από κάτω, στην ίδια στήλη. Αν είναι διψήφιο, γράψτε από κάτω το δεξιά ψηφίο του αποτελέσματος, κρατήστε το πρώτο ψηφίο και προσθέστε το στη δεύτερη στήλη από τα δεξιά...», κ.ο.κ. Σήμερα, οι αλγόριθμοι κατά κανόνα κωδικοποιούνται με σύνθετα συμβολικά συστήματα που αποκαλούνται «γλώσσες προγραμματισμού», και είναι στη βάση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ."

Απόστολος Δοξιάδης

Πληροφορίες για τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και τα έργα του μπορείτε να βρείτε από τον ιστιακό του τόπο.

Ἀφήγηση καί Προγραμματισμός

Μπορεῖτε νά βρεῖτε τίς διαφάνειες τῆς ὁμιλίας τοῦ Χρίστου Παπαδημητρίου μέ τό ἀνωτέρω θέμα στόν ἀκόλουθο ὑπερσύνδεσμο σἐ μορφή ppt. Ἀπό μιά σύντομη ἀναζήτηση στό Διαδίκτυο, φαίνεται ὃτι ἡ ὁμιλία αὐτή δόθηκε στό συνέδριο "Mathematics and Narrative" (Μαθηματικά και Ἀφήγηση) στή Μύκονο, τόν Ἰούλιο τοῦ 2005.

Ἐπαναχρησιμοποίηση Βιβλιοθηκῶν

Δοκιμάστε νά ἐπαναχρησιμοποιήσετε τούς κώδικες γιά τήν Εἴσοδο/Ἒξοδο καί τά γραφικά πού συζητήσαμε στήν τάξη καί δίνονται στόν ἱστοχῶρο τοῦ βιβλίου τῶν Sedgewick/Wayne. 
  • Κατεβάστε τά ἀκόλουθα ἀρχεῖα καί εἰσάγετέ τα στό περιβάλλον σας στό Eclipse: StdIn, StdOut, In, OutStdDraw
  • Χρησιμοποιεῖστε τό Eclipse (javadoc) γιά νά δημιουργήσετε τά ἐγχειρίδια τῶν API τῶν ἀνωτέρω βιβλιοθηκῶν. Βεβαιωθεῖτε ὅτι ἔχετε πρόσβαση στά μορφοτυπημένα ἐγχειρίδια.
  • Στή συνέχεια, πειραματισθεῖτε μέ τά προγράμματα πού συζητήθηκαν στήν τάξη καί τῶν ὁποίων ὁ κώδικας ὑπάρχει στόν ἱστοχῶρο τοῦ βιβλίου τῶν Sedgewick/Wayne. 
  • Το πρόγραμμα PlotFilter, τό οποῖο παρουσιάστηκε στό μάθημα, ὑπάρχει στό αρχεῖο PlotFilter.java, ἐνῶ τά δεδομένα εἰσόδου του γιά τήν ἀπεικόνιση τῶν πόλεων τῶν ΗΠΑ δίνονται στό ἀρχεῖο usa.txt
  • Δοκιμάστε νά τρέξετε τό PlotFilter μέσα ἀπό τό Eclipse. Τί πρόβλημα συναντᾶτε;
  • Δοκιμάστε νά ἀλλάξετε τήν κλάση PlotFilter ὥστε νά μπορέσει νά τρέξει τό πρόγραμμα (βοηθητική νύξη: χρησιμοποιεῖστε τήν κλάση In.java γιά εἲσοδο τῶν δεδομένων).
  • Μπορεῖτε νά δημιουργήσετε ἕνα ἀρχεῖο cyprus.txt μέ τίς συντεταγμένες κυπριακῶν πόλεων καί κωμοπόλεων καί νά τό χρησιμοποιεῖσετε σάν εἴσοδο στό PlotFilter; Ἀναζητεῖστε στό Διαδίκτυο καί ἀλλοῦ τίς συντεταγμένες τῶν πόλεων-κωμοπόλεων τῆς Κύπρου.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Παράταση παράδοσης 2ης εργασίας

Δίνεται παράταση στην παράδοση της 2ης εργασίας μέχρι την Πέμπτη 18/2/2010, 23:59.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Προκαθορισμένη Είσοδος και Έξοδος

Πληροφορίες σχετικά με το stdin και το stdout μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες πηγές:

  • Βιβλίο Sedgwick και Wayne, κεφάλαιο 1.5.
  • Στο λήμμα της Wikipedia για τις προκαθορισμένες ροές Εισόδου/Εξόδου (Standard streams).
  • Στο βιβλίο των Kernighan και Pike "The Unix Programming Environment" (πρόκειται για βιβλίο αναφοράς σε θέματα προγραμματισμού σε περιβάλλοντα UNIX).

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Διαχείριση Μνήμης

Οι διαφάνειες της διάλεξης για τη διαχείριση μνήμης έχουν αναρτηθεί σε μορφή pdf.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Καλή Χρονιά

Το ιστολόγιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την δημοσίευση ανακοινώσεων σχετικών με το μάθημα ΕΠΛ233 και για τη διενέργεια συζητήσεων αφορούντων το μάθημα και τις εργασίες.